08.11.2019@3μμ, Β4: Σεμινάριο Τμήματος και CEID Social Hour: “Πώς να συνθέτουμε απόψεις αποφεύγοντας την επιβολή μίας μόνον γνώμης”, Κυρούσης Ελευθέριος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ.

Εικόνα pintela
Κατηγορία: 

Σεμινάριο Τμήματος & CEID social hour

 

Ημερομηνία-χώρος: Παρασκευή 08 Νοεμβρίου, 3-5μμ, Κτίριο Β (Αίθουσα Β4)

ΟμιλητήςΚυρούσης Ελευθέριος, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ.

Τίτλος: Πώς να συνθέτουμε απόψεις αποφεύγοντας την επιβολή μίας μόνον γνώμης

Περίληψη: Η Υπολογιστική Θεωρία Κοινωνικών Προτιμήσεων (Computational Social Choice Theory) είναι μία νέα σχετικά, διεπιστημονική περιοχή έρευνας που κινείται στα όρια των κοινωνικών και μαθηματικών επιστημών και χρησιμοποιεί εργαλεία της Θεωρίας Υπολογισμού. Διερευνά από τη μία τα διάφορα συστήματα ψηφοφοριών και από την άλλη τη δυνατότητα σύνθεσης επιμέρους ιεραρχήσεων και απόψεων. Στην παρουσίαση αυτή θα ασχοληθούμε με το πρόβλημα της σύνθεσης απόψεων με τρόπο που αφ’ ενός αποφεύγει την επικράτηση μίας μόνον γνώμης (μη δικτατορική σύνθεση — non-dictatorial aggregation), αλλά αφ’ ετέρου οδηγείται σε μία εύλογη (rational) σύνθεση. Αρχικά θα μελετήσουμε εάν υπάρχουν μαθηματικά ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε επιθυμητή λύση και στη συνέχεια θα δούμε εάν η ισχύς των συνθηκών αυτών μπορεί να ελεγχθεί με τρόπο που είναι αποδοτικός υπολογιστικά· στις περιπτώσεις που απάντηση είναι θετική, θα διερευνήσουμε εάν μπορεί με υπολογιστικά αποδοτικό τρόπο να εντοπισθεί η συνάρτηση σύνθεσης. Θα διερευνήσουμε επίσης, εάν ο χρόνος το επιτρέψει, έννοιες μη δικτατορικής σύνθεσης απόψεων που είναι ισχυρότερες από την απαίτηση να μην υιοθετείται η γνώμη ενός συνολικά για όλα τα ζητήματα, αλλά προϋποθέτουν πραγματική, μη δικτατορική, σύνθεση και σε κάθε επιμέρους ζήτημα. Η παρουσίαση απευθύνεται και σε μη εξειδικευμένο ακροατήριο και φιλοδοξεί να έχει το χαρακτήρα μελέτης μίας περίπτωσης όπου επιτυγχάνονται αποτελέσματα πρακτικής σημασίας από θεωρητικές, μαθηματικές γενικεύσεις

Σχετικά με τον ομιλητή: Ο Λευτέρης Κυρούσης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, αλλά αισθάνεται κυρίως ως παλαίμαχος καθηγητής του CEID, όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια και όπου αξιώθηκε να επιβλέψει τη συγγραφή της διδακτορικής διατριβής αρκετών νέων ερευνητών.

https://sites.google.com/site/lefteriskirousis/

 

 Μπορεί να δημοσιευθούν φωτογραφίες στη σελίδα του Τμήματος και στη σελίδα στο Facebook.

Ευχαριστούμε τη Citrix για την ευγενική υποστήριξη των εκδηλώσεων.
 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.