15.06.2018 @3μμ: Σεμινάριο Τμήματος & CEID social hour: « Εύρωστες Τεχνικές Εκτίμησης της Κατεύθυνσης Βλέμματος Βασισμένες στον Εντοπισμό και Ιχνηλάτηση του Κέντρου των Ματιών», Νικόλαος Πουλόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας

Εικόνα pintela
Κατηγορία: 

Σεμινάριο Τμήματος & CEID social hour

 

Ημερομηνία-χώρος: Παρασκευή 15 Ιουνίου, 3μμ. Κτίριο Β (Αίθουσα ΑΣ).

Ομιλητής: Νικόλαος Πουλόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας

Τίτλος: Εύρωστες Τεχνικές Εκτίμησης της Κατεύθυνσης Βλέμματος Βασισμένες στον Εντοπισμό και Ιχνηλάτηση του Κέντρου των Ματιών

Περίληψη: Τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Μηχανής, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθούν διεπαφές οι οποίες θα λειτουργούν με  φυσικό τρόπο και θα προσομοιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, έχει παρατηρηθεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον σε τεχνικές εκτίμησης της κατεύθυνσης βλέμματος για τον εντοπισμό της εστίασης της προσοχής. Οι τεχνικές αυτές έχουν ως στόχο την εφαρμογή τους σε ένα αυτόνομο, καθολικό και μη παρεμβατικό σύστημα, που δεν θέτει περιορισμούς κίνησης και εξοπλισμού στον χρήστη.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομιλίας θα αποτελέσει αφενός η παρουσίαση των βασικών τεχνικών εκτίμησης της κατεύθυνσης του βλέμματος με τεχνικές όρασης των υπολογιστών και αφετέρου η παρουσίαση δύο νέων τεχνικών που  υπάγονται στην παραπάνω κατηγορία. Συγκεκριμένα:

  • μίας νέας τεχνικής εντοπισμού* του κέντρου της ίριδας, η οποία παρουσιάζει αυξημένη ακρίβεια συγκριτικά με τις state-of-the-art τεχνικές και
  • μίας τεχνικής ιχνηλάτησης του κέντρου της ίριδας.

Θα αναλυθούν διάφορα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ειδικές για το σκοπό αυτό, βάσεις εικόνων και η απόδοση της προτεινόμενης τεχνικής θα συγκριθεί με τις state-of-the-art τεχνικές.

 

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Νικόλαος Πουλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα τον Ιούνιο του 1991. Το 2013 αποφοίτησε από την Σχολή Ικάρων με την ειδικότητα του Μηχανικού Ηλεκτρονικών και πήρε τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Στην συνέχεια τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ στον Άραξο στο τμήμα συντήρησης των Avionics του αεροσκάφους  F-16, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Το 2014 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ΣΕΣΕ, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2016. Από το 2017 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Η έρευνά του αφορά την μελέτη εύρωστων τεχνικών εκτίμησης της κατεύθυνσης του βλέμματος βασιζόμενες στον εντοπισμό και ιχνηλάτηση του κέντρου των οφθαλμών. 

 

* Η ομιλία αυτή είναι βασισμένη στις ακόλουθες πρόσφατες εργασίες:

  1. N. Poulopoulos and E. Z. Psarakis, "A new high precision eye center localization technique," 2017 IEEE International Conference on Image Processing (ICIP), Beijing, 2017, pp. 2806-2810.
  2. N. Poulopoulos and E. Z. Psarakis, "Real time eye localization and tracking," 2018 27th International Conference on Robotics in Alpe-Adria-Danube Region (RAAD), Patras, 2018.
  3. N. Poulopoulos and E. Z. Psarakis, "A blobs detection algorithm based on a simplified form of the fast radial symmetry transform," 2017 22nd International Conference on Digital Signal Processing (DSP), London, 2017, pp. 1-5.

 

 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.