17.05.2019@3μμ, Β4: Σεμινάριο Τμήματος και CEID Social Hour: “Πώς να μοιράσετε την πίτα: αλγόριθμοι για προβλήματα δίκαιης ανάθεσης πόρων”, Ευάγγελος Μαρκάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής

Εικόνα pintela
Κατηγορία: 

Σεμινάριο Τμήματος & CEID social hour

 

Ημερομηνία-χώρος: Παρασκευή 17 Μαΐου, 3-5μμ, Κτίριο Β (Αίθουσα Β4)

Ομιλητής: Ευάγγελος Μαρκάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τίτλος: Πώς να μοιράσετε την πίτα: αλγόριθμοι για προβλήματα δίκαιης ανάθεσης πόρων

Περίληψη: Η ομιλία θα επικεντρωθεί σε μια κατηγορία αλγοριθμικών προβλημάτων, που αναφέρονται στην βιβλιογραφία ως "cake-cutting problems". Ο βασικός στόχος της λύσης σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι να μοιράσουμε με δίκαιο τρόπο ένα σύνολο από αντικείμενα (που μπορεί να αντιστοιχούν σε πόρους, αγαθά, δουλειές, κτλ) σε κάποιες ενδιαφερόμενες οντότητες. Τέτοια προβλήματα έχουν εφαρμογές σε πεδία όπως η πληροφορική (σε θέματα δρομολόγησης διεργασιών και ανάθεσης πόρων), οι πολιτικές επιστήμες (στην σχεδίαση εκλογικών κανόνων) και η μικροοικονομική θεωρία (σε θέματα ανάθεσης/πώλησης αγαθών).

Σε όλα αυτά τα προβλήματα, το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε οντότητα μπορεί να έχει τις δικές της προτιμήσεις ως προς την πιο επιθυμητή έκβαση και απολαμβάνει κάποια "ωφέλεια" για κάθε αντικείμενο που της ανατίθεται. Ο στόχος μας επομένως είναι να μοιράσουμε τους πόρους έτσι ώστε η τελική ανάθεση να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη με βάση τις υπάρχουσες προτιμήσεις των παικτών. Στην ομιλία θα εξηγήσουμε καταρχήν πώς μπορούμε να μοντελοποιήσουμε μαθηματικά τέτοιου είδους προβλήματα. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε δύο από τα επικρατέστερα κριτήρια δικαιοσύνης που έχουν μελετηθεί, το κριτήριο της αναλογικότητας (proportionality) και της απουσίας ζήλειας (envy-freeness). Για κάθε κριτήριο θα παρουσιάσουμε εν συντομία γνωστούς αλγορίθμους (ξεκινώντας από το κλασικό πλέον "cut and choose" protocol) καθώς και πιο πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα. Τέλος, θα κλείσουμε παρουσιάζοντας τρέχοντα ερευνητικά θέματα.

Σχετικά με τον ομιλητή: Ο Ευάγγελος Μαρκάκης αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, και έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (M.Sc.) και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Georgia Institute of Technology (ΗΠΑ) το 2005. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο University of Toronto (Καναδάς, 2005-2006) και στο CWI (Center for Mathematics and Computer Science, Ολλανδία, 2007-2008). Από το 2009 εργάζεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά ως Λέκτορας(2009-2014) και μετέπειτα ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρητική πληροφορική, και την αλγοριθμική θεωρία παιγνίων, με έμφαση σε προβλήματα ανάθεσης πόρων, στη σχεδίαση μηχανισμών για δημοπρασίες, σε προβλήματα τιμολόγησης και γενικότερα σε αλγοριθμικά θέματα συνδυαστικής βελτιστοποίησης.

http://pages.cs.aueb.gr/~markakis/

 Μπορεί να δημοσιευθούν φωτογραφίες στη σελίδα του Τμήματος και στη σελίδα στο Facebook.

Ευχαριστούμε τη Citrix για την ευγενική υποστήριξη των εκδηλώσεων.
 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.