Ημερίδα αποφοίτων (έτη εισαγωγής 1991, 1992 & 1997)

Εικόνα stratis
Κατηγορία: 

Είναι γνωστό πως το ΤΜΗΥΠ  διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο αποφοίτων. Το Σάββατο 19.12.2017,  οι εισακτέοι των ετών 1991, 1992 και 1997 συνδιοργάνωσαν, μαζί με το Τμήμα, ημερίδα απευθυνόμενη κυρίως στους φοιτητές. Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. "Επιστρέφοντας στην Εστία", απόφοιτοι μίλησαν για τις αναμνήσεις τους από το Τμήμα αλλά πολύ περισσότερο για εμπειρίες τους από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι παρουσιάσεις ήταν όλες εξαιρετικές, πραγματικές “Προφορικές Ιστορίες” του Τμήματος και της Πληροφορικής στην Ελλάδα. 

Οι Οδυσσέας Πυροβολάκης από τις Βρυξέλλες και ο Ευθύμης Λαλάς από το Λουξεμβούργο μίλησαν μέσω διαδικτύου για την πορεία τους στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο τομέα και για τις τωρινές τους ευθύνες ως στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Βασιλική Αμπελογιάννη επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως μηχανικός του κλάδου σε προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα δε του IT ενός δημόσιου νοσοκομείου. Ο Άγγελος Βώρος συνεισέφερε επίσης (εκτός προγράμματος) με παρατηρήσεις σχετικά με την εργασία στο Δημόσιο Τομέα και την εξοικονόμιση σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ στον ΟΑΕΔ με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε με συναδέλφους του αναβαθμίζοντας  τον τρόπο σύνδεσης των υπηρεσιών του Οργανισμού. Ο Νίκος Σπανουδάκης ανεφέρθηκε στις εμπειρίες του ως διδάσκων και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης και στη μεγάλη αξία του mentoring. Ο Πέτρος Δρινέας, με λαμπρή καριέρα στις ΗΠΑ μίλησε για την generation CS και για τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται σε όσους έχουν γνώσεις σαν και αυτές που τους παρέχει η εκπαίδευση στο Τμήμα και γενικότερα σε αποφοίτους CSE (Computer Science and Engineering). Ο Κώστας Παπουτσής μίλησε για τις πλούσιες εμπειρίες του σε σημαντικές υπηρεσίες μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ ο Χρήστος Αλεξάκος και ο Γιώργος Μπαρδής αφηγήθηκαν ιστορίες σύστασης νεοφυών επιχειρήσεων και το πως στη δημιουργία ενός επιτυχημένου startup συνήθως μεσολαβούν αρκετά step downs. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τους ομιλητές ήταν ότι ενώ σχεδόν όλοι θεώρησαν αναγκαίο - συνήθως στο μέσο της πορείας τους - να παρακολουθήσουν στοχευμένα μεταπτυχιακά (ορισμένοι εκπόνησαν και διδακτορικό), τόνισαν επίσης ότι ο προπτυχιακός κύκλος σπουδών του ΤμΗΥΠ τους έδωσε τις ικανότητες να μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα (τα περαιτέρω) δηλαδή  “έμαθαν να μαθαίνουν". Όλοι επίσης αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία των soft skills.

Ο συντονισμός και οι παρεμβάσεις της Αγγελικής Παναγιωτάκη τροφοδότησαν τις συζητήσεις που ξεκίνησαν με αφορμή τις ομιλίες ενώ στις δευτερολογίες τους όλοι συμφώνησαν ότι ημερίδες όπως αυτή πρέπει να διεξάγονται τακτικά και μάλιστα να καταγραφούν γιατί εντέλει, όπως προαναφέρθηκε, συνθέτουν μία προφορική ιστορία του ΤΜΗΥΠ και της Πληροφορικής στην Ελλάδα. Για τη συγκεκριμένη ημερίδα όλοι αναγνώρισαν και ευχαρίστησαν τον απόφοιτο κ. Βασίλη Νταλούκα που ανέλαβε την επικοινωνία με τους συναδέλφους και τον προγραμματισμό της ημερίδας. Είναι αλήθεια ότι η δυνατή νεροποντή ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο νέο κτίριο ενώ δυσκόλεψε και την προσέλευση περισσότερων φοιτητών.  Αυτοί όμως που παρευρέθηκαν δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την εκδήλωση. Να ευχηθούμε λοιπόν και του χρόνου - εξάλλου η συνάντηση των εισακτέων 1993, 1998 έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται!
 
Πρόγραμμα ημερίδας (ορισμένες ομιλίες υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης στο Facebook.)
10:00-10:30 Άνοιγμα ημερίδας - Χαιρετισμοί (κκ. Ε. Γαλλόπουλος, Καθηγητής και Πρόεδρος ΤΜΗΥΠ, Δ. Διακοδημητρίου, Εκπρόσωπος Συλλόγου Αποφοίτων στην Αχαΐα, Χ. Μπούρας, Αναπλ. Πρυτάνεως, Καθηγητής και Απόφοιτος ΤΜΗΥΠ, Α. Τσακαλίδης, ομότιμος Καθηγητής ΤΜΗΥΠ και Πρόεδρος Τμήματος επί σειρά ετών)
10:30-12:00 ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
  • Πυροβολάκης Οδυσσέας (1991) (μέσω διαδικτύου), Policy/Programme Officer at European Commission
  • Βασιλική Αμπελογιάννη (1991), Τμήμα Πληροφορικής, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας
  • Ευθύμιος Λαλάς (1997) (μέσω διαδικτύου), IT Service Manager - CSIRC at European Commission
12:00-12:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ - ΚΑΦΕΣ
12:30-13:30 ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ
  • Σπανουδάκης Νίκος (1991), Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Δρινέας Πέτρος (1992). Αναπληρωτής Καθηγητής, Computer Science Department, Purdue University.
13:30-14:30 ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
  • Αλεξάκος Χρήστος (1997), COO and Co-founder of InSyBio.
  • Παπουτσής Κώστας (1991), Interamerican
  • Μπαρδής Γιώργος (1997), Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Taxaki & Telephonaki τα success stories Ελλάδας και εξωτερικού.
 
14:30-15:00 Ανοιχτή συζήτηση για θέματα καριέρας
 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.